Dit is de pelgrimage van het Heilig Land en daaromtrent. Bloemlezing uit de reisverslagen vande Jeruzalemgangers uit de Nederlanden (1450-1650)

Het is algemeen gekend en er zijn al zoveel boeken aangewijd: de grote bedevaarten naar wat nu Israël heet. Voor de eerste keer werden in een toegankelijke taal een 30-tal reisverslagen van bij ons in één boek verzameld. Het gaat om integrale reisverslagen, te beginnen van in de thuisstad meestal en eindigend in Jeruzalem. Tussen de lijnen van opwinding omtrent imposante bezienswaardigheden, vernemen we heel wat over de kleine beslommeringen die zo’n bedevaart met zich meebracht. De auteur schetst aan het begin van het boek gelukkig het totaalplaatje in een generaliserend hoofdstuk: wat betekende die bedevaart naar Jeruzalem? Een extra meerwaarde van het boek is dat het zich niet beperkt tot de middeleeuwen, maar ook tot de Moderne Tijd. Gelukkig heeft de auteur ook oog voor het anekdotische, waardoor het boek tot op het einde zeer aangenaam om lezen blijft. Daarnaast heeft hij ook gezocht naar adequaat illustratiemateriaal. (EN)

B. WASSER, Dit is de pelgrimage van het Heilig Land en daaromtrent. Bloemlezing uit de reisverslagen vande Jeruzalemgangers uit de Nederlanden (1450-1650), Hilversum (Verloren), 2014
27 EUR