Food, Hersesies, and Magical Boundaries in the Middle Ages

Voedsel krijgt het laatste decennium heel veel aandacht in het historisch onderzoek. Daarbij gaat het niet om de reconstructie van oude recepten, maar om het narratief: welke opvattingen gaan er schuil achter talrijke voedselgebruiken, welke symbooltaal verbergt welke ideologie, voedsel en nationale identiteit … Kortom: een narratieve studie van alles wat rond voedsel draait. De middeleeuwen vormen dan een uitgelezen onderzoeksterrein. Centraal staat hier voedsel dat traditioneel gelinkt wordt aan magie of aan ketterij. Beide gaan vaak samen. Het boek bevat talrijke rijke bijdragen over het topic: de melk van Sint Brigitta, de heidense voedsel uit de Corrector van Burchard van Worms, het magische brood van Bethlehem etcetera. Hoe christenen aankijken tegen het voedsel van anderen, zegt ook veel over henzelf. Op die manier komen we alweer wat meer te weten over hun identiteit. (DK)
A. MARASCHI , Food, Hersesies, and Magical Boundaries in the Middle Ages, Amsterdam (AUP), 2024
None blz. en None EUR