Politiek en schilderkunst. Hendrick De Clerck (1560-1630) en de keizerlijke ambities van de aartshertogen Albrecht en Isabella.

Museum M is er alweer in geslaagd om met een topper (net onder de echte toppers) uit te pakken. Alles blijft op die manier betaalbaar en toch brengt men iets nieuws en verfrissends. Ik had nog nooit gehoord van Hendrick De Clerck en nochtans heeft hij een niet onaanzienlijke rol gespeeld in het leven van de aartshertogen (die normaal werkten met Rubens, Van Dijck of Van Loon – namen waar je fel naar moet zoeken, want het boek heeft geen register …). De Clerck is geen topper. En alhoewel dit kunstboek een van de mooiste is die Lannoo totnogtoe heeft uitgegeven, kan het van De Clerck ook geen topper maken. Hij maakt mooie en interessante schilderijen, maar hij mist de kwaliteiten van de echte meesters (zelfs van de ook minder bekende Van Loon). Nochtans is hij een interessante figuur. De auteur doet er alles aan om dat aan te tonen en ze slaagt daar ook in. Het is een prachtige studie geworden, waarin we ten voeten uit kennismaken met een vorm van kunst die volledig de ambities van vorsten moet dienen. Politieke kunst als het ware. Het boek zelf is uitermate mooi verzorgd qua lay-out en illustraties. Eén ding is wel storend. De lichtvoetige toon van het voorwoord zet zich door in het hele boek en dat wordt wel heel vervelend op den duur. (JG)

K. VAN CAUTEREN, Politiek en schilderkunst. Hendrick De Clerck (1560-1630) en de keizerlijke ambities van de aartshertogen Albrecht en Isabella., Tielt (Lannoo), 2016