De moorden in de Rue Morgue en andere verhalen

Ik herinner me uit mijn humaniora dat ik The black cat van Poe moest lezen. Saai en helemaal niet spannend, tot bleek dat Poe de allereerste was om in de eerste helft van de 19de eeuw dergelijke verhaaltjes te schrijven. Zijn leven is trouwens al even tragisch als zijn literatuur. Overbekend zijn z’n korte verhalen als De moorden in de Rue Morgue, De ondergang van het Huis Usher en de hoger vermelde Zwarte kat. Poe is zowat de eerste auteur die probeerde te leven van zijn pen en daarom zocht hij in wat kortere, maar zeer spannende verhaaltjes. Het nawoord vind ik wat magertjes uitvallen, zeker voor zo’n prestigieuze reeks als deze Perpetua-reeks waarin Poe verscheen. Voor het overige valt niets aan te merken op de voortreffelijke vertaling. (JG)

E.A. POE, De moorden in de Rue Morgue en andere verhalen, Amsterdam (Athenaeum-Polak & Van Gennep), 2012
27,95 EUR