St. Ursula and the Eleven Thousand Virgins of Cologne. Relics, Reliquaries and the Visual Culture of Group Sanctity in Late Medieval Europa.

Al vanaf de middeleeuwen speelt de heilige Ursula met haar 11.000 maagden tot de verbeelding. De ontdekking van een Romeinse dodenakker heeft ertoe geleid dat enorme bedevaarten naar Keulen werden georganiseerd voor de Heilige Driekoningen en voor Sint-Ursule. Ze kreeg er zelfs een eigen kerk, met een speciale ruimte voor de reliekenschat: duizenden schedelrelieken liggen er netjes ingepakt en worden vakkundig uitgestald in een ‘Gouden kamer’. Deze studie is de eerste echt door en door wetenschappelijke studie over de relieken en de verering. Hij gaat dieper in op de bijzondere reliekenschat, maar ook aan de iconografie van de H. Ursula die op een heel bijzonder manier – met een schutsmantel – wordt voorgesteld. Zelden verschijnen dergelijke degelijke studies over een hagiografisch onderwerp. (JG)

S.B. MONTGOMERY, St. Ursula and the Eleven Thousand Virgins of Cologne. Relics, Reliquaries and the Visual Culture of Group Sanctity in Late Medieval Europa., Oxford e.a. (Peter Lang), 2010
38,9 EUR