Documenten die de wereld veranderden. Het UNESCO-erfgoed van boeken, handschriften, kaarten, partituren en beeldarchieven.

De UNESCO heeft veel geld geïnvesteerd in een project om in zoveel mogelijk talen een boek uit te geven met haar beschermd patrimonium op het vlak van informatiedragers. Een project onder de titel Memory of te World. Het boek is niet alleen een inventaris, maar wil ook sensibiliseren. Overbodig te zeggen dat het boek het kruim van de wereld bevat: het tapijt van Bayeux, de Hereford Mappa Mundi, de Gutenbergbijbel, de Tabula Peutingeriana, maar ook: het archief van Ingmar Bergman, of van Kierkegaard en de gebroeders Grimm. Uit België bevat deze catalogus het zakenarchief van de Officina Plantiniana en hat archief van de insolvente boedelkamer in Antwerpen (en ook een beetje de Bibliotheca Corviniana). Onnodig te zeggen dat geld noch moeite gespaard werden voor een kunstboek stampvol ontdekkingen. Want niet alleen de bekendste documenten staan erin, ook andere die de geschiedenis veranderd hebben, zoals het verdrag van Tordesillas. Een zeer merkwaardig boek beslist wat aandacht verdient. En de UNESCO heeft ook werk gemaakt van een excellente fotografie. (EVG)

NN., Documenten die de wereld veranderden. Het UNESCO-erfgoed van boeken, handschriften, kaarten, partituren en beeldarchieven., Tielt (Lannoo), 2010
24,95 EUR