Ecriture et réécriture hagiographiques. Essai sur les réécritures de Vies de saints dans l'Occident latin médiéval (VIIIe-XIIIe s.)

Brepols heeft zich al langer ontfermd over de ergernis van de Bollandisten. Aan de Acta sanctorum en aanverwante reeksen heeft zich de wetenschappelijke reeks Hagiologia toegevoegd. In dit vierde deel onderzoekt de Franse mediëviste Monique Goullet een van de boeiendste fenomenen uit de middeleeuwse hagiografie: het herschrijven van heiligenlevens. Dat gebeurde o.m. om de tekst herkenbaarder te maken, aan de passen aan de vigerende mode etc. Op die manier blijft het heiligenleven aantrekkelijk voor veranderende generaties van lezers. De ganse Middeleeuwen door gebeurt dat volgens vaste principes. Het fenomeen wordt tweevoudig besproken: de herschrijving vanuit het perspectief van het middeleeuwse onderwijs en vanuit de hedendaagse literaire kritiek (meer bepaald de theorieën van Gérard Genette). Omwille van dat laatste onderdeel is er op het einde een praktisch glossarium opgenomen, want niet elke mediëvist zal vertrouwd zijn met de semantische theorieën van vandaag. In deze academische monografie bespreekt Goullet de verschillende manieren waarop de teksten getransformeerd worden, maar ook het probleem van het verder afdwalen van de historische realiteit en hoe de middeleeuwer daar tegenaan keek. En wat te denken van de ludieke herschrijvingen! (EN)
ISBN 2-503-51799-4

M. GOULLET, Ecriture et réécriture hagiographiques. Essai sur les réécritures de Vies de saints dans l'Occident latin médiéval (VIIIe-XIIIe s.), Turnhout (Brepols), 2005
318 blz. en 60 EUR