Enea Silvio Piccolomini – Pius II (1405-1464): een humanistische paus op de bres voor Europa. Bloemlezing uit zijn brieven en Gedenkschriften.

Zeer eigenaardig! Normaal verwacht je een boek van dit kaliber en met dit onderwerp in een andere taal dan het Nederlands. Ook al omdat deze paus wat minder gekend is. Het is deze paus die in zijn jonge jaren heel wat liefdespoëzietjes op zijn actief had. Het is een briljante bronneneditie geworden (met extra CD-rom) van de belangrijkste documenten van deze paus. Die verraden niet alleen heel wat historische wetenswaardigheden, maar zijn aanvankelijk vooral gekend omwille van het prachtige Latijn. Met Piccolomini staan we aan de vooravond van het humanistische Latijn. Uiteraard werd het boek voorzien van een uitgebreide inleiding. De teksten zijn sowieso uitgegeven volgens de regels van de kunst. Een voorbeeldige editie. (HG)

M. GOLDSTEEN E.A., Enea Silvio Piccolomini – Pius II (1405-1464): een humanistische paus op de bres voor Europa. Bloemlezing uit zijn brieven en Gedenkschriften., Hilversum (Verloren), 2011
52 EUR